Om du vill ange exempelvis när ett objekt är tillverkat eller fotograferat, anteckna tidpunkten i det här fältet. Skriver man in en tidsperiod sätter man starttid i det här fältet och sluttid i fältet "Slutdatum".
Det mest allmänna sättet är att man här anger tillverkningsdatumet, medan övriga tidsangivelser kan sättas i fältet Objektets historia.
Tidsuppgifter anges alltid i perioder, dvs en tidsangivelse som har en början och ett slut.
Om man uppskattar tiden eller är osäker kan man uttrycka det genom att ange en starttid och en sluttid. I fältena objektets historia eller i Anteckningar kan man göra förtydliganden.
I anteckningar kan man sätta det som katalogiseraren kommit fram till medan i Objektets historia kan antecknas sådan som kommit fram vid donationen eller ur andra källor.
Observera! Ett objekt har många olika tidsuppgifter, se exemplen nedan:
ankomstdatum, användningsdatum, avskrivningsdatum, byggdatum, datum som angetts på objektet, diariedatum, donationsdatum, fotograferingsdatum, fynddatum, förstörelsedatum, förvärvsdatum, lånedatum, mottagningsdatum, planeringsdatum, publiceringsdatum, rivningsdatum, skanningsdatum, sändningsdatum, tillverkningsdatum, tryckdatum, ägotid, överlåtelsedatum.
(Föremål, Tidsuppgifter, Tidens roll, s. 103)
Exempel
En händelse som:
man vet ett exakt datum på 23.6.1926 |
Tid: 23 06 1926 Slutdatum: 23 06 1926 |
man vet skedde under 1920-talet, dvs tidsperiod |
Tid: 1920 Slutdatum: 1929 |
man inte vet men kan uppskatta |
Tid: 1890 Slutdatum : 1910 |
man endast kan uppskatta årtalet |
Tid: 1910 Slutdatum: 1910 |
skedde någongång under ett århundrade |
Tid: 1800 Slutdatum: 1899 |
se informationen i fältet Tid
Här antecknar man objektets historia före det kom till museet / arkivet. Nedan exempel på olika uppgifter man kan anteckna.
Ägandehistoria: tidigare ägare, platsen, tidsuppgifter för ägandet, hur övergick ägandet (donations, köptes och vilken summa),
Tillverkningsinformation: vem har planerat, tillverkat objektet samt tidsuppgifter för tillverkningen, platsen för var det är tillverkat, varför är det tillverkat.
Användningshistoria samt Bruksanvisning eller funktionssätt: beskrivs i fältet Användningssyfte
Tillhörande historiska uppgifter exempel:
Vid behov kan man bifoga informationen som en bilaga i pdf- eller odt-format. Anteckna gärna i textfältet "Se bilaga" eller dylik text, om du bifogar en bilaga. Varje bilaga bör innehålla en typ av uppgifter, exempelvis en ritning, en historisk uppgift osv.
(Föremål, Historiska uppgifter, s. 39-48)
Tilläggsinformation om objektets historia
Uppgifter om händelser relaterade till objektets historia, såsom information om tillverkning, skapelseprocess, ägare, säljare, förhållande och andra detaljer. Anteckna även historier och berättelser som är relaterade till objektet. Vid behov kan man bifoga berättelserna som en pdf.
• Varför tillverkades objektet?
• Vem tillverkade det?
• Vem ägde eller sålde objektet? Varför?
• Vem använde objektet och för vilket ändamål?
• På vilken plats vet man att objektet funnits?
Exempel
Erika Hass familj var tysk. Modern tyckte om att väva, i synnerhet ryor. Det vävdes ryor till familjens alla fem döttrar och de valde själva motiven. Erika Hass ville ha en Uraisrya. Under kriget tvingades familjen flytta från Kexholm tillbaka till Tyskland och vidare till Wien. Familjens hushållerska postade alla fem ryor till Wien, men endast Erika Hass rya kom fram. De som vävt ryan har antecknat sina namn på ryans baksida.
(Föremål,Tilläggsinformation om objektets historia, s. 56-57)
Används för att ange uppgifter om andra museiobjekt som anknyter till objektet.
Ange nummer på objektet, namn och typ av relationen till det objekt som katalogiseras.
Nummer för ett annat objekt som hör ihop med det objekt som katalogiseras.
Fotografi: Ett relaterat objekt kan vara till exempel en råkopia av ett fotografi som ingår i en annan samling, fotografier som beskriver insamling av föremål eller ett motsvarande objekt som erhållits i samband med ett annat förvärv.
Typ av relation
Termförteckning: annat samband, avgjutning, del, del av helhet, det ena objektet av ett par, dia av original, dia av reproduktion, duplikat, fotografi av objekt, fragment, förarbete, förfalskning, holotyp, kopia, likadan, miniatyr, modellexemplar, negativ av originalet, negativ av reproduktion, original, parallellfoto, paratyp, prototyp, reprodia, reprokopia, repronegativ, råkopia av original, råkopia av reproduktion, serieprodukt, skiss, studie, typexempel.
(Sammanhörande objekt, Fotografi s. 43 ff och Föremål s. 48 ff)
Beskriv relationen
(Föremål, Beskrivning av relation, s. 49)
Används när man beskriver Användningssätt och Användningssyfte: information tom hur denna typ av objekt har använts och till vad.
Användningssyfte.
Föremål: Höbärgning
Fotografi: Undervisning, pressbild
Användningssätt
Föremål: Ljussaxen förvarades på underlaget för ljussaxar. Ljussaxar användes till att
förkorta ljusveken.
Fotografi: Fotografiet har använts i en krigstida propagandatidning
Bruksanvisning eller funktionssätt:
Föremål: Bönorna hälls ner i kvarnen via luckan upptill. Bönorna mals när man vrider
veven. Det malda kaffet faller ner i lådan under kvarnen.
(Föremål, Användningshistoria,s. 46)
(Fotografi, Användningshistoria,s. 42)